آببازی فقط یک تجربهی دوستداشتنی برای کودکان در محیطهای اولیهی کودکی نیست؛ بلکه خلاقیت و تخیل آنها را افزایش داده، سلامت و تندرستی را ارتقاء میدهد و فرصتهایی برای یادگیری اکتشافی فراهم میکند. در اینجا چند مورد از فواید آببازی برای رشد کودکان خردسال و چند ایده برای گنجاندن آببازی در خانه آوردهشده است.
۶ فایدهی آببازی برای کودکان خردسال
۱) آببازی در تابستان باعث بهبود سلامتی میشود، آببازی میتواند یک تجربهی درمانی فوقالعاده آرامبخش باشد. بسیاری کودکان از لمس آرامشبخش آب و تحریک حسی آن لذت میبرند. تمرکز روی یک تجربهی ملایم و تکراری مانند کشیدن، الککردن، یا حرکت دستها در آب میتواند واقعاً به کودک کمک کند تا آرام و آرامتر شود. این یک تکنیک مفید برای بهبود تمرکز است. پاشیدن آب نیز یک تخلیهی انرژی عالی به حساب میآید که به کودکان اجازه میدهد خود را تخلیه کنند، سرگرم شوند، بخندند، بازی کنند و شاد باشند.
۲) آببازی از رشد فیزیکی حمایت میکند، آببازی فوقالعاده برای رشد جسمانی کودک مفید است، حتی اگر آنها فقط برای آببازی، آرام بنشینند. تمام آن کوبیدن روی آب، مشتکردن دستها در آب، فشاردادن آب، فوتکردن در آب و پاشیدن آب به تقویت هماهنگی چشم و دست کمک میکند و مهارتهای حرکتی ظریفی را که برای مهارتهای مهم زندگی مانند دردستگرفتن مداد و خودکار برای نوشتن، کارکردن با چاقو و چنگال، و پوشیدن لباسهایشان لازم است، رشد میدهد. وقتی آببازی فیزیکیتر میشود مثل دویدن در آب، آبپاشی با اسپری، حمل سطلهای سنگین پر از آب؛ تمرین بدنی بسیار خوبی است و به رشد مهارتهای حرکتی درشت، قدرت مرکزی و تعادل آنها کمک میکند.
۳) آببازی باعث تحریک تخیل و خلاقیت میشود. نکتهی شگفتانگیز در مورد آب، همهکارهبودن آن است که واقعاً میتواند تخیل کودکان را تقویت کند و به آنها اجازه دهد در بازی خود خلاق باشند.
به آنها یک وان آب بدهید و آنها میتوانند آن را به دنیایی ساختگی تبدیل کنند، جایی که طوفانهای سهمگین بهراه میافتند، موجودات دریایی در خانه ساخته شده و انواع کشتیها غرق میشوند یا دریانوردی میکنند. آب را میتوان به روشهای مختلفی برای برانگیختن علاقه ارائه کرد. چه ریخته شود یا از لولهها رد شود، یا پاشیده شود و یا اسپری شود، با حبابها یا رنگهای رنگی مخلوط شود، یا در کنار مواد دیگری که آب را شناور میکنند، یا با اشیایی که در آب فرو میروند، یا بازی با چیزهایی که آب را جذب نمیکنند یا آب را جذب میکنند.
۴) آببازی رشد شناختی را افزایش میدهد. کودکان متوجه این موضوع نمیشوند زیرا بیش از حد مشغول سرگرمی خواهند بود، اما ماهیت بازی در آب به طور ذاتی شامل یادگیری علمی، ریاضیات و مهارتهای حل مسأله است. کودکان خواص و تغییرات حالت آب را کشف میکنند، در مورد دما میآموزند، متوجه میشوند چه چیزی شناور و غرق میشود، چگونگی حرکت آب یا اجسام دیگر را کشف میکنند، با اثرات گرانش آزمایش میکنند، حجم و کمیت را اندازهگیری میکنند، و در مورد مفاهیم ریاضی مانند موارد دیگر یاد میگیرند. کمتر، خالی/پر، مساوی/متفاوت، علت/معلول و این لیست ادامه دارد و یادگیری عملی فوقالعاده است.
۵) آببازی مهارتهای زبانی و ارتباطی را توسعه میدهد. مجموعهی کاملی از واژگان جدید وجود دارد که با آببازی همراه است. از ابزارهایی که برای بازی با آب استفاده میشود، تا افعال و صفتهای خارقالعادهای که نحوهی حرکت، احساس، ظاهر و صداهای آب را توصیف میکنند، فرصتهای زیادی برای بحث و گفتوگو و تعامل اجتماعی در مورد انتخاب واژگان جدید وجود دارد. حتی اگر کودکان به تنهایی بازی کنند، اغلب موقعیت را برای خودشان تعریف میکنند. آنها در حال کارکردن با مفاهیم و یافتن راههایی برای توصیف آنچه در حال رخدادن است، قراردادن کلمات جدید در کنار هم و ساختن ساختار جمله و گوشدادن به دیگران و یادگیری نحوهی مکالمه تلاش خواهند کرد.
۶) آببازی رشد اجتماعی و عاطفی را تقویت میکند. بازی همراه با آب بهطور طبیعی شامل به اشتراکگذاشتن ایدهها و منابع، نوبتگرفتن، همکاری، گوشدادن و مشاهدهی دیگران و یادگیری ایدههای جدید از یکدیگر است. اینگونه است که کودکان مهارتهای اجتماعی و حیاتی خود را پرورش میدهند. کودکان خجالتی را تشویق میکند تا اولین گامهای خود را برای بازی در کنار سایر کودکان بردارند و سپس با آنها تعامل و بازی کنند. دقیقاً این نوع تعاملات است که دوستی ایجاد میکند و خاطرات خوشی را برای کودکان خلق میکند.
چگونه والدین میتوانند کودکان را در طول بازی با آب ایمن نگه دارند؟
مهم است به یاد داشته باشید که آببازی با سطحی از خطر همراه است. کودکان خردسال میتوانند تنها در ۵ سانتیمتر آب غرق شوند، بنابراین نظارت بزرگسالان همیشه حیاتی است.
همچنین مهم است که کودک شما در بیرون منزل از عوامل محیطی محافظت شود و در مکانی امن آببازی کند.
بدون دیدگاه