بازی برای کمک به رشد خلاقیت، مهارتهای حرکتی، مهارتهای اجتماعی و مهارتهای حل مسئله کودک شما مهم است. بهترین نوع بازی، بازی بدون ساختار است – این زمانی است که کودک شما زمان و مکان بازی را انتخاب میکند. مهم است که هنگام بازی بر کودک خود نظارت داشته باشید و برای ایمن نگه داشتن آنها خطرات را از بین ببرید.
چرا بازی برای کودکان مهم است؟
بازی یکی از اصلیترین راههایی است که کودکان با استفاده از آن، درباره خود و دیگران یاد میگیرند. بازی برای رشد مغز مهم است. این به کودک شما این فرصت را میدهد تا از تخیل خود استفاده کند و مهارتهای جدیدی مانند:
- تصمیم گیری
- مهارتهای حرکتی درشت و ظریف
- مهارتهای اجتماعی در زبان و ارتباطات
مهارتهایی که کودک شما در سالهای اولیه رشد خود یاد میگیرد همچنان در طول دوران کودکی تقویت میشود. هنگامی که کودک شما در حین بازی سرگرم میشود و فعالیتهای مختلفی را امتحان میکند، به ایجاد ارتباطات در مغز او کمک میکند. بازی همچنین به کودک شما کمک میکند:
- احساس شادی و امنیت کند
- یاد بگیرند که بدن آنها چگونه کار میکند و چه کاری میتوانند انجام دهند
- با دنیای طبیعی و محیط زیست آشنا شوند، ورزش کنند و در محدوده وزنی سالم بمانند
بازی همچنین به کودکان اجازه میدهد:
- رفتارهای پرخطر را به روشی ایمن و تحت نظارت آزمایش کنند.
- ایجاد اعتماد به نفس و ارتباط با سایر کودکان هم سن
کودکان چگونه بازی میکنند؟
بیشتر کودکان خردسال به «بازی موازی» تمایل دارند. این زمانی است که آنها در یک زمان بازی میکنند، نه با یکدیگر. همانطور که کودک شما وارد سالهای پیش دبستانی میشود، آنها شروع به همکاری بیشتر با شما و سایر کودکان خواهند کرد. هنگام بازی با فرزندتان، اشتراک گذاری و نوبت گرفتن را تمرین کنید. این میتواند به فرزند شما کمک کند تا یاد بگیرد که دیگران نیز احساساتی دارند.
چه نوع بازیهایی برای کودک من خوب است؟
این مهم است که انواع مختلف بازی را برای کودک خود فراهم کنید. بهترین نوع بازی بدون ساختار یا به رهبری کودک است. سعی کنید بازی بدون ساختار را با سازماندهی بازی فرزندتان (ساختار یافته) متعادل کنید. سعی کنید بین بازیهای درونی و بیرونی کودک خود با فعالیتهای ساختاریافته و بدون ساختار تعادل برقرار کنید. مواقعی وجود خواهد داشت که باید در مورد اینکه کجا بروید و چه کاری میتوانند انجام دهند خلاق باشید، به خصوص اگر در داخل فضای بسته خانه گیر کرده باشید.
بازی بدون ساختار، بازی بدون زمان است که کودک شما تصمیم میگیرد چه چیزی و چه زمانی بازی کند. کودکان خردسال ممکن است برای شروع فعالیتهای بازی به کمک شما نیاز داشته باشند. اما، بهتر است پس از سازماندهی آنها، تصمیم گیری به کودک واگذار شود. برخی از نمونههای بازی بدون ساختار عبارتند از:
- ارائه فعالیتهای نقاشی، طراحی و «کاردستی» و سپردن کودک به مدیریت خود
- یک گوشه لباس با انواع تاپ، روسری، کلاه و شلوار
- وسایل بازی در فضای باز که برای کودکان ایمن و در دسترس است
- جعبه اسباب بازی با اسباب
بازیهای مناسب سن کودک
بازی ساختاری چیست؟
بازی ساختاریافته زمانی است که یک بزرگسال بازی کودک را هدایت میکند. برخی از نمونههای بازی ساختار یافته عبارتند از:
- کلاسهای شنا، گروه بازی، زمان داستان کتابخانه خواندن و تماشای کتاب با هم
- کلاسهای خیز و خزش، موسیقی یا نمایش
- بازیهای رومیزی که با دیگران انجام میشود
- پازل و بازیهای مرتب سازی
بازیهای بیرون از خانه برای کودکان
چند نمونه از بازیهای بیرونی عبارتند از:
- بازی فیزیکی روی تابها و سرسرهها، در گودالهای شنی و با اسباب بازیهایی مانند توپ
- بازی کثیف با سطل، گل، آب و شن
سعی کنید اجازه ندهید آب و هوا بر بازی کودک شما کنترل داشته باشد. در هوای مرطوب، یک کت بارانی و چکمههای گلدانی به کودک بپوشانید. بازی در هوای مرطوب میتواند برای کودک شما تجربهای خاص باشد و به خلاقیت او کمک کند. این میتواند یک روز آرام در داخل را به یک روز بسیار خاص (مرطوب) در بیرون تغییر دهد.
بازیهای داخل سالن برای کودکان
چند نمونه از بازیهای داخل سالن عبارتند از:
- یک منطقه خاص لباس پوشیدن که در آن میتوانند بازی تخیلی و خلاقانه خود را تمرین کنند
- طراحی و خط خطی با مداد رنگی و رنگ
- اسباب بازیهای رنگارنگ و ایمن با اشکال مختلف که سرگرم کننده هستند
- خواندن، نقاشی و خط خطی میتواند به کودک شما کمک کند تا مهارتهای حرکتی ظریف خود را که در یادگیری نوشتن مهم است، توسعه دهد. خواندن هر روز با کودک خوب است.
میتوانید:
- با کوسنهای نرم و مجموعهای از کتابها، گوشهای برای مطالعه کودکتان برپا کنید
- به یک کتابخانه بپیوندید، کتاب هدیه بدهید
- اجازه دهید فرزندتان شما را در حال خواندن ببیند
بهترین راه برای بازی با فرزندم چیست؟
وقتی با فرزندتان بازی میکنید، فقط خودتان باشید و هدف خود را سرگرم کنید. گذراندن وقت با آنها و تفریح به آنها کمک میکند تا احساس کنند دوست دارند. میتوانید به دنبال بازیهای سادهای باشید که به پول یا برنامهریزی زیادی نیاز ندارند. همچنین میتوانید از وسایلی در اطراف خانه استفاده کنید که برای بازی کودک شما امن باشد. وقتی کودک شما به اندازه کافی فعالیت خاصی انجام داده است و نیاز به استراحت دارد، او را راهنمایی کنید. بازی باید سرگرم کننده باشد، نه یک کار طاقت فرسا. سعی کنید از فرزندتان انتظار زیادی نداشته باشید. آنها هنوز دارند یاد میگیرند که چگونه تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و متفکر باشند.
چه زمانی با فرزندم بازی کنم؟
به عنوان یک والدین، شما خواستههای زیادی از زمان خود خواهید داشت، اما ارزش آن را دارد که هر روز برای سرگرمی با فرزندتان به دنبال زمانی باشید. بازی میتواند در زمانهای خاص، مانند گروه بازی، یا فقط در طول روز و عصر اتفاق بیفتد. به نظر میرسد برخی از کودکان با بازی کردن به تنهایی مشکل دارند و میخواهند والدین «همیشه» با آنها بازی کنند. راه اندازی یک فعالیت و شروع آن میتواند کمک کننده باشد. به آنها پیامهای تشویقکننده بدهید مبنی بر اینکه خودشان خوب کار میکنند. دانستن زمان ارائه کمک و زمان عقب نشینی، مهارتی است که در طول زمان به آن دست خواهید یافت.
چگونه میتوان مطمئن شد که کودک هنگام بازی ایمن است؟
کودکان خردسال نمیتوانند تشخیص دهند که چه زمانی چیزی ناامن است. کودک به شما تکیه میکند تا همیشه محیط خود را از نظر ایمنی بررسی کنید. حذف هر خطر احتمالی از خانههای ما غیرممکن است. با این حال، محدود کردن دسترسی فرزند شما به خطرات یک اولویت است. حتما:
- هنگام بازی بر کودک خود نظارت کنید
- مناطقی از خانه را ترتیب دهید که فرزندتان بتواند با خیال راحت بازی کند
- هر گونه خطر را در جایی که بازی میکنند حذف کنید
- برای محدود کردن دسترسی آنها به مناطق ناامن خانه و جلوگیری از سقوط، از دروازهها و چفتهای ضد کودک استفاده کنید
- سموم، مواد شیمیایی و داروها را قفل کنید
- از روکشهای پلاگین روی کلیدهای برق استفاده کنید
- اطمینان حاصل کنید که استخر شما حصارکشی شده است و کودک شما نمیتواند به آب نزدیک شود که میتواند خطر غرق شدن را به همراه داشته باشد.
- میتوانید از چک لیست ایمنی خانه استفاده کنید.
آیا فرزند من باید از صفحه نمایش گوشی یا تبلت استفاده کند؟
زمان نمایش صفحه شامل:
تماشای تلویزیون یا استفاده از گوشی هوشمند، تبلت یا کامپیوتر
کودکان ۲ تا ۵ ساله باید کمتر از ۲ ساعت در روز از صفحه نمایش استفاده کنند. این تضمین میکند که فرزند شما تعادل مناسبی را بین فعالیت بدنی و سایر فعالیتهایی که باعث ارتقای یادگیری و مهارتهای اجتماعی میشود، داشته باشد.
بدون دیدگاه