عزت نفس احساس کلی ارزش شخصی کودک است. عزت نفس کودک از طریقی که خود را میبیند و همچنین رفتار دیگران با او شکل میگیرد. مهم است که با تشویق فرزندتان به رشد عزت نفس او کمک کنید. تحقیر کودکان و انتقاد از آنها میتواند به عزت نفس آنها آسیب برساند. یادگیری روشهای مقابله با ناامیدی نیز برای رشد عزت نفس کودکان مهم است.
عزت نفس چیست؟ عزت نفس احساس کلی ارزش شخصی کودک است. این بیانگر احساسی است که آنها نسبت به خود دارند. یک کودک با عزت نفس بالا یا پایین به دنیا نمیآید – آنها باید یاد بگیرند که چگونه نسبت به خود احساس خوبی داشته باشند. کمک به کودکان برای ایجاد عزت نفس سالم بسیار مهم است. اگر بچهها بیشتر اوقات احساس خوبی نسبت به خودشان داشته باشند، به احتمال زیاد چیزهای جدید را امتحان میکنند، دوست پیدا میکنند و با مشکلاتی که در زندگیشان مواجه میشوند کنار میآیند. برای داشتن عزت نفس سالم، کودکان باید احساس کنند که:
دارای تعلق امن و مطمئن هستند، محبوب و پذیرفته شده اند، میتواند کارها را با موفقیت انجام دهد و مفید باشد. مستقل، منحصر به فرد و خاص هستند. خوشحال هستند. عزت نفس کودک از طریقی که خود را میبیند و همچنین رفتار دیگران با او شکل میگیرد. فکر کردن و رفتار گرم و مثبت در مورد فرزندتان برای کمک به او برای داشتن احساس خوب نسبت به خود بسیار مهم است. برای کمک به کودکان خود برای ایجاد عزت نفس سالم، صبر و پشتکار لازم است، اما نتایج میتواند بسیار مفید باشد. کودکانی که عزت نفس بالایی دارند، اعتماد به نفس لازم برای امتحان کردن چیزهای جدید را خواهند داشت و باور خواهند کرد که افراد ارزشمندی هستند که میتوانند در رسیدن به اهداف خود موفق شوند.
ایجاد عزت نفس در کودکان
به محض اینکه نوزادان متولد میشوند، شروع به یادگیری در مورد جهان میکنند. با استفاده از این تجربیات اولیه – از آنچه در خانواده میبینند، میشنوند و احساس میکنند – است که شروع به ایجاد ایدههایی در مورد خود میکنند. آنها میآموزند که آیا آنها را دوست دارند، برایشان ارزش قائل هستند و به آنها تعلق دارند، و اینکه آیا به اندازه کافی خوب هستند یا خیر.
کودکان خردسال اغلب در رابطه با آنچه که میتوانند انجام دهند برای خود ارزش قائل هستند، مثلاً اینکه چقدر خوب میتوانند بدوند، چیزهایی بسازند یا بازی کنند. هرچه در انجام کارها اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند، عزت نفسشان بیشتر میشود. آنها همچنین میتوانند در گروه بازی، پیش دبستانی و بعداً در مدرسه و باشگاهها بهتر جا بگیرند. همانطور که کودکان رشد میکنند، خود را برای یادگیری مهارتهای جدید به چالش میکشند. آنها از انگیزه درونی خود برای این کار استفاده میکنند. کودکان باید هم موفقیت و هم شکست را تجربه کنند، زیرا اینها به طور طبیعی در طول زندگی اتفاق میافتد.
کودکانی که (به تنهایی یا با کمک) موفق میشوند، دوباره تلاش میکنند و موفقیتهای بیشتر، رضایت و عزت نفس بالایی کسب میکنند. شکست مکرر ممکن است به این معنی باشد که کودکان اعتماد به نفس خود را از دست میدهند، از تلاش دست میکشند و ممکن است نسبت به خود احساس ضعیفی داشته باشند.
آموزش نحوه سالم کنار آمدن با شکستها
آموزش نحوه سالم کنار آمدن با شکستها و ناامیدیها نیز میتواند بر عزت نفس کودکان تأثیر مثبت بگذارد. این مهم است که صبر خود را حفظ کنید – برای فرزندتان کارها را به عهده نگیرید یا کارهایی را انجام ندهید تا در وقت خود صرفهجویی کنید. فرزند شما به زودی از شما انتظار دارد که این کار را برای او انجام دهید و احساس موفقیت را در موفقیت در کارها یا فعالیتهای جدید به تنهایی تجربه نخواهد کرد.
فرزندتان را تحسین و تشویق کنید.
مهم است که با تشویق فرزندتان به رشد عزت نفس او کمک کنید. دوران کودکی در مورد یادگیری چیزهای جدید است، بنابراین بسیار مهم است که نه تنها فرزند خود را به خاطر انجام کارهایی که به خوبی انجام میدهد، بلکه برای دستیابی به گامهای کوچک در این راه تحسین کنید. فرزندتان را تشویق کنید که اگر بار اول به درستی انجام نشد، دوباره تلاش کند. معلمان، خانواده و دوستان نیز باید دستاوردها و موفقیتهای کودکان را تحسین کنند – موفقیتهای کوچک را تشخیص دهند و تلاشهای فرزندتان را برای رسیدن به اهدافشان تحسین کنند. تحقیر کودکان و انتقاد مداوم از آنها میتواند به عزت نفس آنها آسیب جدی وارد کند.
راههایی برای افزایش عزت نفس کودکان
افزایش اعتماد به نفس فرزندتان باعث افزایش عزت نفس او می شود. والدین در ایجاد عزت نفس در کودکان خردسال اهمیت ویژه.ای دارند. در اینجا چند پیشنهاد عملی وجود دارد:
- به آنها وقت بدهید و نشان دهید که به کاری که انجام میدهند علاقهمند هستید.
- برای فرزندتان اهداف واقع بینانه تعیین کنید و او را تشویق کنید که تلاش کند – از تلاشهای او تمجید کنید.
- اگر اشتباه کردند بپذیرید و وقتی پیشرفت کردند جشن بگیرید.
علایق و دوستیهای آنها را تشویق کنید. - مطمئن شوید که احساس میکنند شنیده میشوند و میدانند که شما به آنها اعتماد دارید تا برای خودشان تصمیمگیری کنند.
- آنها را زیاد در آغوش بگیرید، لبخند بزنید و تشویقشان کنید و اجازه دهید احساسات خود را به شما ابراز کنند.
- فرزندتان را تشویق کنید تا باور کند که میتواند با تقسیم کارهای بزرگ به مراحل کوچکتر که میتواند به آن دست یابد، موفق شود و به او اجازه دهید تا بداند در صورت نیاز میتواند کمک بخواهد.
آموزش کنار آمدن با ناامیدی
یادگیری روشهای مثبت برای کنار آمدن با ناامیدی زمانی که چیزی را درست انجام نمیدهند یا نمیتوانند به مسیر خود برسند، برای رشد عزت نفس کودکان مهم است. هدایت کودکان خردسال و پیش دبستانی از طریق احساسات دشوار میتواند یک چالش باشد، اما با یادگیری کنار آمدن با احساسات خود، عزت نفس خود را افزایش میدهند.
اعتماد به نفس در مدرسه
وقتی در مدرسه هستند، به فرزندتان نشان دهید که برای استعدادهای فردیشان ارزش قائل هستید و نه فقط برای نمراتشان. روی نقاط قوت آنها تمرکز کنید. در مورد آنچه در مدرسه میگذرد اطلاعات کسب کنید و در جلسات اطلاعاتی شرکت کنید – این به شما کمک میکند تا با اطمینان از اینکه فرزندتان نیاز دارد، از او حمایت کنید. زمانی را برای گوش دادن به صحبتهای فرزندتان در مورد کارهایی که در مدرسه انجام میدهد اختصاص دهید. اگر مورد آزار و اذیت قرار میگیرند، با معلمان او صحبت کنید یا از کمک حرفهای استفاده کنید.
بدون دیدگاه